Tuesday 12 April 2011

RESIPI: garlic mashed potato


BAHAN KENTANG:
2 biji kentang
air utk rebus kentang
3 biji garlic (ketuk2)
sikit garam
4 sudu fresh milk
1 sudu butter
secubit black pepper


BAHAN GRAVY:
1 cube ayam
4 cawan air
1 biji bawang besar
2 sudu minyak
2 biji garlic (diced)
4 sudu sos tomato
2 teaspoon black pepper
2 sudu tepung jagung



CARA2:
1. rebus kentang. tabur sikit garam. masukkan garlic yang ketuk tu. tunggu sampai kentang empuk.
2. lenyek kentang.campur dengan susu, butter and black pepper.
3. wat gravy. isi air, cube ayam n bawang besar. kacau sampai cube ayam cair.tapis. amik air je.
4.tumis garlic sampai wangi, bukan sampai garing.masukkan sos tomato. masukkan air cube ayam. masuk black pepper. rasa. kalau tak cukup masin aci tambah garam. tapi bese cube ayam tu masin dah.
5. bancuh tepung jagung dgn air. masukkan. kacau jangan kasi berketul-ketul.
6. curahkan gravy atas potato td..siap..

2 comments: