Sunday, 17 April 2011

RESIPI: mushroom cheese currypuff


BAHAN INTI:
mentega
bawang besar
2 biji kentang potong dadu 9rebus n tapis dulu)
cendawan (potong nipis2)
mozarella cheese (parut)

BAHAN DOH:
1 biji telur
2 cawan tepung gandum
1/2 teaspoon garam
100g buttercup (cairkan)
1/2 cawan ais
250ml air

CARA-CARA:
1, untuk inti cairkan mentega.tumis bawang besar.bila da naik bau masukkan kentang. masukkan cendawan. isi garam gula secukup rasa. lps bberapa lama, masukkan mozarella cheese. tutup api dapur. kacau mozarella cheese dgn kentang sampai keju cair.
2. untuk doh, gaul telur dengan tepung sampai sebati. tuang buttercup cair n kacau pada tepung sampai sebati.
3.campurkan air, ais n garam dalam bekas lain. tuang air tu dalam tepung slow2. kacau tepung n make sure air x berlebih sampai tepung jadi lembik. biarkan sejam.
4. gulung doh jadi silinder. potong pendek2 silinder tu. canaikan doh nipis2 bentuk bulat.
5. kalau guna acuan, letak doh and tekan bahagian tengah doh.masukkan inti. tekan acuan. kalau nak kelim sendiri, masuk inti, kelim.. (apa kau cakap ni)
6. goreng. api jangan terlalu panas sebab nanti karipap menggerutu. bila dah kekuningan, angkat. siap.

No comments:

Post a Comment