Monday, 18 April 2011
RESIPI: laksa
BAHAN:
1 packet laksa kering (rendam/rebus)
4 biji bawang merah (kisar)
4 biji bawang besar (kisar)
15 tangkai cili kering (rebus dengan ikan lepas tu kisar)
4 cm belacan (kisar)
10 ekor ikan kembung (rebus amik isi n kisar)
6 keping asam gelugor (rebus dgn ikan)
3 kuntum bunga knatan (belah 2)
3 tangkai daun kesum
BAHAN ULAM:
timun (hiris panjang2)
bawang besar (hiris nipis)
daun selom (betul ke aku eja ni?)
cili merah (potong)
limau nipis (belah)
CARA-CARA:
1. rebus ikan dengan asam gelugor n cili kering. bila ikan masak, ambil isi dan kisar dengan air rebusan ikan.
2. masukkan semua bahan kisar dalm periuk. masukkan ikan yg dah kisar. rebus sampai mendidih. kalau peat sangat bley tambah air.
3. isi garam gula secukup rasa. isi bunga kantan n daun kesum. rebus sampai naik bau. bila dah sebati, kuah dah siap.
4. ambil laksa yang dah rebus n toskan. tuangkan kuah. tabur ulam. boleh gak nak letak telur rebus. siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment