Sunday, 17 April 2011
RESIPI: beef steak with mushroom black pepper
BAHAN DAGING:
daging potong nipis
2 biji bawang putih (diced)
sikit lada sulah
2 sudu sos cili
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
1/2 teaspoon garam
BAHAN GRAVY:
1 kiub ayam
1 biji bawang besar
1 sudu mentega
1 ulas bawang putih (diced)
4 sudu sos cili
1 sudu lada hitam
cendawan butang (hiris nipis)
1 sudu tepung jagung
CARA-CARA:
1. campurkan semua bahan untuk daging. perap selama sejam. goreng sehingga garing.
2. cairkan kiub ayam guna satu gelas air. isi bawang besar. bila kiub dah cair, tapis n amik air je.
3. cairkan mentega. tumis bawang putih. masukkan sos cili. masukkan lada hitam. isi air kiub ayam. rasa. kalau tawar tambah garam secukup rasa. masukkan cndawan.
4. bancuh tepung jagung dengan sikit air. masukkan dalam gravy. kacau. bila mendidih tutup api.
5. tuangkan gravy atas daging steak. boleh makan dengan mashed potato, sayur celur n jagung rebus. siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment