Wednesday, 13 April 2011

RESIPI: ikan keli masak lemak cili api


BAHAN (MAKAN 2 ORG):
1 ekor ikan keli
1/2 teaspoon garam
1/2 teaspoon kunyit
minyak utk goreng ikan
2 biji bawang merah
5 biji cili api (utk yang penakut pedas macam aku)
i inci kunyit idup (aku pakai 1 sudu serbuk kunyit je..haha)
1 batang serai (ketuk)
1 mangkuk santan (500ml)
2 keping asam keping
1 helai daun kunyit (hiris halus)

CARA-CARA:
1. lumur kunyit n garam pada ikan. goreng. kalau ikut taste aku lagi garing lagi sedap.
2. tumbuk bawang, cili api, kunyit. tumis sampai naik bau. tumis sekali serai yang dah ketuk tu.
3. masuk santan n asam keping. isi garam gula secukup rasa. api jangan kuat sangat n kacau selalu supaya tak pecah minyak.
4. masukkan ikan keli yang da goreng n daun kunyit. bila da menggelegak, tutup api. siap!

2 comments:

  1. wahhh..ada yg menyebut ikan keli di sini...so saya singgah ke sini...salam ukhwah!!

    ReplyDelete