Tuesday 10 May 2011

RESIPI: gulai tempoyak ikan patin

heh..ni sume pasal tgk majalah tiga ari tu..haha..tp aku cam aneh sikit.. xmkn durian tp tempoyak aku layan je..hahah..


BAHAN-BAHAN
3 potong ikan patin (letak garam n serbuk kunyit n goreng dulu)
4 cm kunyit hidup
10 biji cili api
4 sudu tempoyak
3 tangkai daun kesum
3 kuntum bunga kantan (belah dua)
2 keping asam
3 cawan air
1 mangkuk kecil timun (potong memanjang..btw aku xtau pe nama sbnr timun tu tp yg kulit kaler oren tu)

CARA-CARA
1. goreng dulu ikan patin
2. tumbuk kunyit, cili api n tempoyak.
3. masukkan air dalam periuk n bahan yg ditumbuk. masukkan garam gula secukup rasa. biarka mendidih.
4. masukkan ikan.
5. masukkan bunga kantan, daun kesum n timun. masukkan asam keping.
6. bila timun dah lembut, tutup api. siap!

No comments:

Post a Comment