Wednesday, 27 June 2012

From CIREBON with love!

Credit: Nanna Mhamod


Assalamualaikum...

Blog update kali ni bukan fasal novel. Tapi fasal pengalaman saya yang mungkin cuma sekali seumur hidup. Trip to Cirebon. Rombongan seramai 41 orang ni bukanlah untuk bercuti ya. Tapi untuk membuat kajian mengenai seorang tokoh Islam dan peradaban Islam di bumi Cirebon.

Tokoh Islam yang kumpulan nusantara Batch Ozen kaji kali ni ialah SUNAN GUNUNG JATI a.k.a Sharif Hidayatullah. Tak kenal? Beliau adalah salah seorang wali songo (belajar sejarah kan? mesti tahu apa itu wali songo) dan beliau adalah wali yang termuda sekali. Hasil kajian kami, Syarif Hidayatullah adalah pewaris keturunan Nabi Muhammad s.a.w yang datang ke Cirebon untuk berdakwah. Kami report team ada siapkan chart untuk susur galur keturunan dari Nabi Muhammad sampai Syariff Hidayatullah.

credit; google...hahaha
Antara peninggalan bersejarah Syariff Hidayatullah ni adalah salah satu bangunan yang kami kaji. Masjid Agung Sang Cipta Rasa. Masjid ini direka oleh seorang arkitek dari Majapahit bernama Raden Sepat. Masjid ni kaya dengan ukiran-ukiran yang indah hasil kreativiti seorang lagi wali, Sunan Kalijaga. Salah satu elemen menarik dalam masjid ini adalah tiang tatal atau dikenali sebagai saka tatal. Tiang ni adalah hasil gabungan serpihan-serpihan kayu yang diikat menjadi satu tiang. Metafora yang menarik. Tiang tu lambang kekuatan. "Sekecil mana pun kita, kita akan mampu jadi kuat seperti yang lain jika bersatu..." Pak Ashari.


credit: google gak
Another building yang kami kaji adalah Keraton Kasepuhan. Keraton tu kalau dalam bahasa Melayu maknanya istana. Keraton ni agak besar dan terdapat Kreteg (jambatan), Pancaniti (tempat berlatih prajurit), Pancaratna (tempat menghadap pembesar), Siti Inggil (tempat sultan melihat latihan perang), Gapura (pintu gerbang yang mempunyai ciri binaan pengaruh Hindu), Sri Manganti (tempat menunggu keputusan raja), bangunan induk keraton (tempat raja), Langgar Alit (gazebo) dan banyak lagi. Senang cerita keraton ni sangat-sangat luas. *sweat

And, duduk dekat Cirebon merasalah masuk paper... Hehehe. Duduk kat Malaysia tak pernah masuk paper kot. Tapi, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri. Lebih baik di tempat sendiri. Ye dak?

Koran Radar Cirebon

Koran Kabar Cirebon
Selain dari menghadap buku-buku dalam bahasa Indonesia, pergi interview, urban trail, buat research, tolong wat measurement, tolong buat rubbing, menaip ala-ala menaip manuskrip untuk novel (kerja team report) sempat la juga pergi jalan-jalan melawat Cirebon, Bandung dan Jakarta. Ni adalah gambar sikit-sikit.

Makam Sunan Gunung Jati, Gunung Sembung (credit: nanat)

Kota Lama (credit: Fariza)
Tangkuban Parahu, Bandung (credit:nanat)

Dalam kawasan Keraton (credit:nanat)
Hahahahaha. Ada banyak lagi tapi malas nak upload. Apa-apa pun, wish us luck untuk semua team Heritage Studies 2012 by O'zen termasuklah team Xi'an, China and Team Pekan, Pahang. Semoga kita dapat buat yang terbaik untuk exhibition nanti..

Saya akhiri post ini (haram...cam ucapan Muazan plak bunyinya) dengan hasil nukilan Syarfiq Cipit yang kunun-kununnye sweet... :p

mencari rentak susur sang wali,
langkah disusun satu per satu,
dugaan menimpa tidak disesali,
andai percaya pada yg SATU...

akal digabung, bahu di ganding,
peroleh jawapan, inginnya satu,
tidaklah pergi untuk bertanding,
mencari rahsia sebalik batu....

rela merentas langit dan lautan,
keresahan tiba tiada peduli,
andainya itu sudah suratan,
ke tanah jawa kami susuli....


p/s: Kami cuma trauma dgn satu mende: Pape pun, Cirebon, we'll miss it!



1 comment:

  1. hahaha....kak pija Shamine penah tengok pasal Keraton Kasepuhan tuh kat tv.And tangkuban perahu dah pernah pegi dah best...tapi satu badan bau sulphur..Heish... aHehehe

    ReplyDelete